Waarom de vakantie je niet gaat helpen

“Ik moet gewoon nog even volhouden”, “nog een aantal zaken afronden en dan is het klaar”, “het is nu nog even heel druk, want iedereen wil natuurlijk antwoord voor de vakantie”, “ik ben blij als het vakantie is, dan heb ik eindelijk rust en kan ik bijkomen…”

Iedereen is toe aan vakantie

Herken je deze uitspraken? Hoe vaak zeg jij ze of hoor je ze iemand zeggen? Het zat er al een tijdje aan te komen. Dat gevoel dat het allemaal best een beetje veel is geworden de laatste tijd. Misschien een beetje té veel. En dat je dringend toe bent aan vakantie. Uitrusten, slapen, bijkomen.

Geloof me, je bent niet de enige manager die hiermee worstelt. Sterker nog, zo vlak voor de vakantie is dit vaak het onderwerp van gesprek van de mensen die wij spreken. Als het maar straks vakantie is, dan wordt alles beter.

Druk van de ketel

Maar helaas, de ervaring leert dat het niet beter wordt. Niet zelden worden mensen de eerste paar dagen van de vakantie ziek. Zeker in het onderwijs gebeurt dat veel. Je houdt vol tot aan de vakantie want er moeten nog allerlei projecten afgerond worden; straks als het vakantie is pak ik mijn rust wel. En dan in die vakantie vallen ze om. Ineens is de druk er af, een gevoel van loslaten over valt ze en komt jouw ‘als maar doorgaan’ mentaliteit als een boemerang terug. Gelukkig blijft het bij de meeste beperkt tot een paar dagen. Maar er zijn ook mensen die een groot deel van de vakantie nodig hebben om op te knappen. Die bijna de hele vakantie niet de puf hebben om iets te ondernemen met het gezin, vrienden of alleen. Geen uitstapjes maken omdat ze te moe zijn. Hoe zonde is dat? Daar is vakantie toch niet voor bedoeld?

Want wat doe je normaal in een vakantie? Uitrusten, uitslapen, leuke dingen doen met je gezin, vrienden of alleen. Ontspannen. Samen ervaringen delen. Al die aspecten zorgen voor dat fijne gevoel, ook na de vakantie als we weer aan het werk moeten. Dat fijne vakantiegevoel dat meestal na een week al weer weg nadat we zijn begonnen. Bij sommigen zelfs al na een dag…

Hoe houd je dat vakantie gevoel nu vast?

Dus begint de hele cyclus weer opnieuw…toe werken naar de volgende vakantie en weer de volgende enz.

Alleen het idee is al vermoeiend. Kon je maar dat vakantiegevoel vast houden, zo goed als het hele jaar door. Ok, het mag best een keer een tijdje heel erg druk zijn, deadlines die gehaald moeten worden en zo, maar over het algemeen wil je graag dat relaxte vakantiegevoel ook tijdens je werk beleven. Hoe anders ziet dan je werk eruit?!

Veel meer in controle, weten waar je prioriteit aan dient te geven en hoe je dat instelt, geen machteloos gevoel meer dat je geleefd wordt door de waan van de dag maar in plaats daarvan voel jij ontspannen en ben je heel effectief en efficiënt bezig. Je werk komt af, je loopt niet meer achter de feiten aan. Jij hebt de controle.

In onze masterclass Stressmanagement geven we handen en voeten aan het vast houden van dit vakantiegevoel. Jij leidt de stress in plaats van dat je lijdt onder stress. Leer je stress managen, dat helpt jou om de leiding te nemen en zorgt ervoor dat je kunt blijven doen waar je goed in bent. Het resultaat is dat je weer overzicht kunt creëren in je werkzaamheden, dat je duidelijk hebt waar je prioriteit aan moet geven en dat je meer ontspannen bent. Als dit is wat je wilt, neem dan contact op voor meer informatie en aanmelding via info@vitalizingpeople.com